Bewust motor rijden en een gezond leven

Een actief en gezond leven. Gaat dat goed samen?

Het antwoord op bovenstaande vraag is simpelweg ja. Zeker als je dat combineert met onze gezamenlijke passie, het motorrijden. Want zeg nou zelf, wat geeft nou meer voldoening dan actief bezig zijn met jezelf, terwijl je geniet van al het moois dat Nederland je te bieden heeft? En dan hebben we het voor de verandering niet over eindeloze tochten maken door het platteland om de befaamde welriekende “gezonde” lucht op te snuiven.

Hebben motorrijders een slecht imago?

Als je enkel afgaat op hetgeen in de media met regelmaat verschijnt aan berichtgeving omtrent motorrijders, dan ben je haast verplicht te denken dat motorrijders zonder uitzondering tot de categorie “bad boys” behoren. We hebben het dan over de befaamde motorclubs die een, al dan niet, zorgvuldig opgebouwd aura van criminaliteit uitstralen. Het is overbodig om te stellen dat dit uitzonderingen zijn. Het merendeel van de Nederlandse motor liefhebber bestaat uit voornamelijk normale mensen, zowel mannen als vrouwen, die urenlang met passie over hun hobby kunnen uitweiden. En die trots zijn op hun gemotoriseerde tweewieler. Een enkeling houdt vast aan de onvervalste romantiek van de zijspan, om zodoende vrouw- of manlief te kunnen laten meegenieten van het motorrijden. Een heel gezonde levensstijl dus.

Ontspanning op de motor.Motor

Ontspanning maakt zeker deel uit van een gezonde levensstijl. De vrijheid die je ervaart op de motor in vergelijking met de auto is haast onbetaalbaar. het maakt daarbij niets uit of je er voor zou kiezen om extreem lange tochten te maken of dat je het wellicht wat dichter bij huis zoekt. waar je ook woont in Nederland, je hebt altijd de gelegenheid om een lekker stuk te rijden weg van de stad, de vrijheid tegemoet en de natuur op te zoeken.

Heb je er ooit wel eens aan gedacht om vanuit de kop van Noord-Holland via de N99, over het Amstelmeer door te rijden naar Den Oever en daar de Afsluitdijk op te rijden? Het uitzicht onderweg doet je werkelijk alles vergeten. Genieten in optima forma dus en wel degelijk het bewijs dat motor rijden en een gezonde levensstijl zonder meer goed samen gaan.

Bewust leven als motorrijder

Iemand zei ooit eens over het voordeel van het motorrijden in vergelijking met het auto rijden, dat je als motorrijder meer controle hebt over je voertuig. Niets is minder waar. Die bewuste houding brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Niet alleen voor jezelf als motorrijder maar ook voor je mede weggebruikers. Op een motor heb je nou eenmaal een veel groter en realistischer beeld van hetgeen er op de weg gebeurt. Het stelt je in staat om veel beter te anticiperen op de veranderingen in het rijgedrag op de weg. Helaas gaat dat niet altijd even goed. Het aantal motorrijders wat betrokken is bij verkeersongelukken met dodelijke afloop ligt verhoudingsgewijs hoger dan bij automobilisten, dit terwijl het aantal motorrijders slechts 2% is van het totaal aantal verkeersdeelnemers. Uiteraard is daarmee niet gezegd dat de motorrijder altijd schuld draagt, het geeft echter wel de kwetsbaarheid van de motorrijder aan. Bewust zijn van de fouten die een andere verkeersdeelnemer kan maken blijft dus noodzakelijk.

Bewust motor rijden en een gezonde levensstijl

Verantwoord rijden en een gezond leven, daar kies je zelf voor. Allereerst door goed uitgerust te gaan rijden, uiteraard door het dragen van beschermende kleding ( ook tijdens korte ritten ), en ten alle tijden: rij alcohol vrij!