Neem liever de fiets de voordelen op een rijtje

Wij Nederlanders zijn experts in fietsen. Amsterdam staat helemaal vol met fietsen, in gebruik of een lange tijd geleden achtergelaten. We gebruiken de fiets overal voor: om naar het werk te gaan, om op school te komen of om een bezoek aan vrienden of familie te brengen. Door weer en wind, regen en hagel, wij Nederlanders pakken altijd de fiets. En als het zonnetje schijnt, dan gaan we soms zelfs in onze vrije tijd nog een stukje rijden op de fiets. Andere landen in de wereld vinden het maar vreemd, onze obsessie met de tweewieler. Maar wij weten wel beter: Fietsen is hartstikke gezond!

Een drietal voordelen van de fiets kun je hieronder lezen:fiets

1 – Gratis sporten en goed voor de gezondheid
Het is bewezen dat in de ochtend een half uur op de fiets zitten goed is voor je lichaam. De rest van de dag verblijf je in topconditie, het werkt nog beter dan een kop koffie.
Sporten en lichaamsbeweging is gezond, dat weet iedereen. Een lange fietstocht is één van de meest effectieve vormen van lichaamsbeweging. Door regelmatig op de fiets te zitten versterkt je hart en je ontdoet je lichaam van giftige stoffen, bovendien krijg je een heerlijke dosis frisse buitenlucht. Helemaal als je in de buurt van de natuur woont, en je binnen enkele minuten met je fiets in de bossen zit.

In de ochtend op de fiets naar het werk of naar school gaan zorgt ervoor dat je de rest van de dag een actief gevoel hebt. Een fietstocht voordat je begint aan je ontbijt is het beste. Om deze reden is het aan te raden om iets eerder van huis te gaan en te ontbijten op school of werk.

Als je op de fiets zit pomp je bloed door je lichaam heen, hier profiteren je hersenen van omdat deze sneller kunnen reageren en denken vanwege de betere bloedsomloop. Dat kun je op het werk of in de les natuurlijk wel gebruiken! Na een gezonde fietstocht in de ochtend werken je hersenen dus op hun volle vermogen. Alles wat je de dag dat je een stuk gefietst hebt onderneemt, zal effectiever gedaan kunnen worden. Of het nu flitsbeslissingen of kleine alledaagse handelingen zijn – alles zal je gemakkelijker afgaan.

2 – Je draagt bij aan een beter milieu
Nog een belangrijke bijkomstigheid van de fiets is dat je niet bezig bent met milieuvervuiling. Dit word vaak aangehaald wanneer er over de fiets als transportatiemiddel gesproken wordt, en dat is ook zeker een aspect wat niet genegeerd mag worden. Een fiets heeft geen enkele vorm van uitstoot; alles wat de fiets doet en teweeg brengt is positief! Op die manier is de fiets niet alleen gezond voor je lichaam, maar ook voor je ego. Je kunt trots op jezelf zijn omdat je milieuvriendelijk bezig bent. Het komt weleens voor dat je weinig zin hebt om op de fiets te stappen, maar weten dat je gezond bezig bent kan je net dat extra beetje inspiratie geven om toch de fiets te pakken.

3 – Je bespaart een hoop geld
Je hoeft niet eens elke dag de fiets te pakken naar je werk om er profijt van te hebben. Drie dagen in de week kan al voldoende zijn voor een betere gezondheid en een beter milieu. Nog een heel belangrijke reden om de fiets te pakken in plaats van de auto of OV is het feit dat je veel geld bespaart. Benzine en onderhoud van een auto loopt erg op in de kosten, net als elke dag de bus nemen. Een goede fiets heeft haast geen enkele vorm van brandstof of onderhoud nodig, hooguit een band die geplakt of vervangen moet worden. Wanneer je de auto inruilt voor de fiets kun je tot wel honderden euro’s per maand besparen!

Een fiets is dus een ongelofelijk goede en gezonde vorm van transportatie. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor het milieu en je portemonnee. Tenzij je allergisch bent voor buitenlucht en lichaamsbeweging, is er echt geen enkele reden waarom je niet een paar keer per week op de fiets kunt stappen!